Indblik i ledelsesrummet, større forståelse for, hvordan det er at være leder i Vejle Kommune, og rig mulighed for at sparre med andre, der også overvejer at gå ledervejen. Det var noget af det, deltagerne fik ud af det lederafklaringsforløb, som dagtilbudsområdet i Vejle Kommune har designet i samarbejde med Komponent.
Udgivet den 18-03-2022

Ligesom mange andre kommuner har Vejle Kommune udfordringer med at rekruttere kvalificerede ledere på dagtilbudsområdet. Derfor har kommunen i samarbejde med Komponent udviklet et lederafklaringsforløb, der skal hjælpe nysgerrige medarbejdere til at blive skarpere på, om de vil gå ledervejen.

– Vi kan efterhånden se en tendens til, at vi får færre ansøgninger til vores lederjobs. I Vejle Kommune har vi over 100 lederstillinger i vores daginstitutioner, så der er naturligvis et stort flow. Og når vi har rekrutteringsudfordringer på alle niveauer fra afdelingsledere til institutionsledere, så står vi altså med nogle solide udfordringer, siger Rune Asmund Sørensen, der er chef for Dagtilbud i Vejle Kommune. Han fortsætter:

– På dagtilbudsområdet tror jeg, at vi er særligt udfordrede af, at mange pædagoger måske er motiverede af at være sammen med børnene, og at mange er på deltid og ikke nødvendigvis vil bruge den tid, det kræver, hvis man vil være leder. Problemet er bare, at hvis vi ikke får nogle medarbejdere til at tage springet til afdelingsledere, så bliver det ekstra svært på de højere ledelsesniveauer. Vi skal altså have en kæde op at køre, siger Rune Asmund Sørensen.

Lederafklaring med plads til at gå sine egne veje

I efteråret var de første 11 potentielle ledere afsted på det nye afklaringsforløb, der har fået navnet Nysgerrig på ledelse. Blandt dem var Rikke Kristensen, der er pædagog og arbejdsmiljørepræsentant i Skibet Børnehus i Vejle Kommune.

– På min sidste MUS-samtale havde jeg talt med min leder om, at jeg er nået til et sted i mit liv, hvor der skal ske lidt mere end at være almindelig stuepædagog. Hun har flere gange stukket til mig i forhold til, at hun så nogle kompetencer i forhold til ledelse, så hun foreslog mig at tage med på et kickoff, hvor man kunne logge på og høre om forløbet Nysgerrig på ledelse. Det gjorde jeg så, og det lød virkelig spændende, siger Rikke Kristensen, der endte med at tilmelde sig.

– For mig var det afgørende, at det hed et lederafklaringsforløb. Det betød, at jeg kunne sige ja til at tage ud og høre mere om, hvad ledelse er og handler om, uden at føle et forventningspres i forhold til, at jeg nødvendigvis skal tage springet, siger Rikke Kristensen.

Lederafklaringsforløbet i Vejle Kommune var bygget op med en række kursusdage fordelt hen over en periode, så der var plads til at afprøve nogle af de ting, deltagerne lærte, hjemme på arbejdspladsen. Som en del af forløbet lavede deltagerne en samarbejdsaftale med egen leder, hvor de blev enige om nogle ting, de skulle øve sig på rent ledelsesmæssigt.

– Det fungerede rigtig godt, at forløbet blev koblet så tæt på praksis, og at vi fik mulighed for at afprøve nogle ting hjemme på en øvebane, hvor vi er trygge. Blandingen af oplæg og diskussioner blandt os kursister betød, at vi fik øjnene op for, at det er mange af de samme ting, vi overvejer og er bekymrede for i forhold til at tage springet ind i ledelse. I det hele taget har forløbet gjort mig klogere på mig selv og på, hvor jeg skal kigge hen, hvis jeg skal noget andet rent karrieremæssigt, siger Rikke Kristensen

Dybt forankret i Vejle Kommune

Louise Bjerremann Stjernholm, der siden februar har været leder på Grønnedalen & Solsikkegård i Vejle Kommune, var også en af deltagerne på forløbet. Også for hende har netop den tætte kobling til praksis og til hverdagen i Vejle Kommune været en af de ting, der gjorde forløbet til noget helt særligt.

– Forløbet blev meget nærværende, f.eks. da vores dagtilbudschef kom ud og fortalte om de netværk, der rent faktisk er at trække på som leder i Vejle Kommune. Noget af det, jeg tror, mange frygter ved springet ind i ledelse, er nok at stå alene som leder uden nogle steder at vende sig hen for sparring. For mig var det i hvert fald en af de ting, der gav noget ro, så jeg kunne sænke skuldrene og lytte til, hvad ledelses så rent faktisk går ud på, siger Louise Bjerremann Stjernholm, der generelt oplever at have fået rigtigt meget ud af forløbet:

– Det er det bedste forløb, jeg nogensinde har været på. Det var tilrettelagt med en fantastisk variation og dybt forankret i den kommune, jeg er ansat i. Allerede efter første dag var min tvivl i forhold til, om jeg skulle gå ledervejen blevet til begejstring og til frø, der fik lov at spire gennem resten af forløbet. Det har været med til at give mig lysten og modet til at springe ud som leder, og jeg følte mig enormt godt klædt på, da jeg skulle søge mit første lederjob i januar, siger Louise Bjerremann Stjernholm.

Fakta om forløbet

  • Forløbet er designet i tæt samarbejde med Dagtilbud i Vejle Kommune og HR-afdelingen, der bl.a. har sørget for de profiltests, der er anvendt gennem forløbet som baggrundstæppe ind i de faglige temaer.
  • Forløbet er afholdt i perioden august 2021-november 2021 og indeholdt fire læringsdage samt en individuel afklaringssamtale med hver deltager.
  • Ni ud af de 11 deltagere har evalueret forløbet. Af dem har syv valgt ledervejen, mens en stadig er i tvivl.
  • Syv deltagere har svaret, at forløbet i høj eller meget høj grad har bidraget med viden og indsigt om lederrollen, som har været brugbart for deres personlige afklaring.
  • Rekruttering af ledere på dagtilbudsområdet vil også være et fokusområde i de kommende år i Vejle Kommune. Blandt andet med en gentagelse af forløbet Nysgerrig på ledelse med start august 2022.
Vil du høre mere? Så ringer vi til dig

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Komponent kan hjælpe dig, eller vil du have mere information? Udfyld formularen, så ringer vores ekspert til dig. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller vil have mere viden, er du altid velkommen til at kontakte os.

Klik her, hvis du vil finde en anden Komponent-medarbejder eller vil i dialog med os via hovednummer eller hovedmail.

 

LTM
Chefkonsulent
Lisbeth Tarp Mouritzen