NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Komponent og Kuben Exometric klar med effektivt værktøj til en stærkere bosætningsstrategi

Vil I have trykprøvet bosætningsstrategien eller klædes på til at lave en ny? Kuben Exometric og Komponent har udviklet et værktøj, der styrker beslutningsgrundlaget for en effektiv og langtidsholdbar bosætningsstrategi.

Bosætningsstrategi: Er det de rigtige segmenter, I prøver at tiltrække, er de klar til at flytte, og har I de rigtige tilbud til at tiltrække dem? Det er nogle af de store og vigtige spørgsmål I kan få svar på med det værktøj til kommunernes bosætningsstrategi, som Kuben Exometric og Komponent netop har lanceret. 

- Med værktøjet kan vi sige noget om borgernes præferencer i forhold til f.eks., hvem der er klar til at flytte, hvor langt de vil flytte, og hvad de efterspørger i en ny bolig. Den viden kan vi så supplere med data for, hvad de nye borgere vil koste kommunen nu og i fremtiden og hvilke kommunale services, de kommer til at trække på. På den måde får vi skabt et solidt beslutningsgrundlag, som kommunerne kan sammensætte en bæredygtig bosætningsstrategi ud fra, siger Ida Andréa Stoltze Rasmussen, der er chefkonsulent hos Komponent.

Børnefamilierne er ikke nødvendigvis det rigtige segment

Ifølge Ida Andréa Stoltze Rasmussen går mange kommuner efter at tiltrække børnefamilier, men faktisk kan det være en god idé også at orientere sig lidt bredere i de forskellige segmenter, der udgør den danske befolkning. Netop der kan værktøjet hjælpe med, ligesom det kan levere nye input til diskussionen om, hvor og hvad kommunen skal bygge. 

- Når børnene først er begyndt i skole, så flytter børnefamilierne mindre. Måske er det i stedet de unge par uden børn, man skal gå efter at tiltrække, eller måske de lidt ældre familier, hvor børnene netop er flyttet hjemmefra. Samtidig kan værktøjet være med til at analysere, om vi har de rigtige tilbud til dem, vi gerne vil tiltrække. For måske skal vi ikke bygge til børnefamilierne på de nye udstykninger, måske skal vi bygge til de ældre, der lige nu bor i alle de attraktive boliger tæt på skolen, siger Ida Andréa Stoltze Rasmussen. 

Værktøjet kan både fungere som et realitetstjek af den eksisterende bosætningsstrategi eller levere nye input til en ny. Ifølge Ida Andréa Stoltze Rasmussen handler det kort og godt om at være ordentligt klædt på til at træffe de store beslutninger, som en langtidsholdbar bosætningsstrategi kræver. 

- Når vi taler bosætningsstrategi, er vi for alvor inde på et område, hvor forkerte beslutninger kan ende med at koste kommunen rigtig mange penge over rigtig mange år, derfor har området også stor politisk bevågenhed. Med værktøjet får kommunerne et mere solidt beslutningsgrundlag, så vi får tiltrukket de rigtige mennesker og bygget de rigtige boliger - nu og i fremtiden. 

Vil du vide mere?

Vil du høre mere om, hvordan Komponent og Kuben Exometric kan bidrage til en bæredygtig bosætningsstrategi i din kommune? Tag fat i Ida Andréa Stoltze Rasmussen og få en uforpligtende snak om de mange muligheder. 

Ida Andréa Stoltze Rasmussen
Chefkonsulent
T: 5185 8363
E: iasr@komponent.dk