Ny kommunalpolitiker? Bliv klar til at varetage den nye rolle under budgetprocessen

Som ny kommunalpolitiker kan det være overvældende at træde ind i en ny rolle – en rolle hvor alting ikke bare er nyt, men hvor du også skal jonglere med rigtig mange af kommunens penge. På COKs økonomikursus for nye politikere bliver du introduceret til strukturen og arbejdsgangene i en budgetproces, så du er klædt på til at varetage den nye rolle som politiker i kommunen.

“Kommunalpolitikerne kommer fra mange forskellige baggrunde – nogle er landmænd, andre er frisører, skolelærere, direktører eller politimænd. Men de har ikke nødvendigvis kendskab til kommunaløkonomi – og så kan deres nye rolle være lidt overvældende. Men de kan få det kendskab og den viden hos os, så de ved, hvad der sker, og hvad de skal være opmærksomme på i den nye rolle.”

Det siger Klaus Akselsen, der er chefkonsulent på økonomiområdet i COK og underviser på kurset. Han er klar over, at der med budgetprocessen følger et stort ansvar:

“Det er prioriteringen af midler, der er kommunalpolitikernes primære opgave – og den opgave kan både være bred og omfangsrig, men også ret konkret under budgetprocessen ude i kommunerne. Her jonglerer politikerne med rigtig mange penge, som skal prioriteres korrekt,” siger Klaus Akselsen og fortsætter: 

“Derfor er det vigtigt, at de har et kendskab til, hvordan de styrer økonomien i en kommune, og hvordan en budgetproces forløber. Når politik og økonomi bliver blandet sammen, så bliver viden til magt – dem der kender til systemerne, strukturen og arbejdsgangene i forvejen, de er også nogle skridt foran de andre.”

Ro i maven og skarppudsede briller

Underviser Klaus Akselsen forsikrer de nye politikere på kurset om, at…:

“... de kan se frem til at komme hjem til en budgetproces, hvor de har ro i maven og mere skarppudsede briller på i forhold til, hvor de kan få mest indflydelse i processen i forhold til prioriteringerne for deres parti og deres mærkesager.”

Kurset afholdes som én intens dag i enten Kolding eller Korsør. I løbet af dagen kommer deltagerne hele vejen rundt i den komplekse budgetproces, men går også mere teknisk til værks:

“Budgetprocessen er en stor del af COKs kursus, for det er der, politikerne spiller den mest centrale rolle. I undervisningen kommer vi omkring kommunernes økonomiske rammer, løbende økonomistyring, budgetopfølgning og statens og eksterne interessenters indflydelse. Samtidig kommer vi også omkring det tekniske med styringsprincipper, regnskabspraksis og bevillingsniveauer og -regler,” slutter Klaus Akselsen.


Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her på vores hjemmeside. Vi glæder os til at byde dig velkommen! 

Økonomi for politikere - nye

Kom til en intens dag om kommunaløkonomi for politikere. Der vil både være forløb for politikere med stor erfaring og mindre erfaring med kommunaløkonomi.

Se detaljer
Gem som favorit