NYHED
Vi er blevet til Komponent – Kommunernes Udviklingscenter
Læs mere om Komponent her

Bliv en skarp formidler med VPG – fordele for dig og din chef 

Med en VPG får du både redskaberne og den trygge øvebane, der gør dig til en mere selvsikker og professionel formidler, som skaber bedre læring hos dine tilhører – til fordel for både dig selv, dine kollegaer og din organisation.

Står der formidlingsopgaver på din to do-liste? Og kan du mærke, at du får dig kriller i maven, før du stiller dig op foran dit publikum? Så er Komponents Voksenpædagogisk Grunduddannelse (VPG) uddannelsen for dig.

– På VPG’en får du som grøn eller lidt mere garvet formidler en vifte af gode og konkrete redskaber, som du kan bruge, når du stiller dig op foran dine kollegaer og andre tilhørere. Samtidig giver uddannelsen dig mulighed for helt konkret at træne i et trygt læringsrum, siger Mette Ranum Laustsen, der er konsulent hos Komponent og underviser på VPG.

På VPG’en mødes en bred vifte af faggrupper, der alle har det til fælles, at formidling i den ene eller den anden form er en del af jobbeskrivelsen. På holdene møder du f.eks. lægesekretærer, biblioteksmedarbejdere, borgerservicemedarbejdere, systemadministratorer, IT-ansvarlige, sygeplejersker, studievejledere, AC-medarbejdere, koordinatorer, lønkonsulenter og mere erfarne undervisere.

– Det helt unikke ved VPG’en er, at deltagerne underviser hinanden i pensum. Det er en stor udfordring for både de nye og de mere garvede formidlere, som alle bliver rykket ud af deres comfortzone på en tryg og lærerig måde. Vi kan se, at deltagerne lærer vildt meget af at observere hinanden, og der sker virkelig noget med folk i løbet af en VPG: De rykker sig simpelthen så meget både formidlingsmæssigt og personligt, siger Mette Ranum Laustsen.

En af de ting, der er særligt fokus på VPpå G’en, er, at formidling ikke er lig med læring. For selvom du er en dygtig formidler, kræver det noget andet og mere at skabe ægte læring hos deltagerne.

– På uddannelsen har vi meget fokus på, hvordan vi kan interagere og engagere vores tilhørere gennem f.eks. gruppearbejde og forskellige andre processer, så vi er sikre på, at nogen rent faktisk gør noget anderledes efter at have lyttet til vores budskab. Det er nemlig først der, vi kan tale om, at der er sket læring til gavn for hele organisationen, siger Mette Ranum Laustsen.

Vil du gerne afsted på en VPG? Her er et par gode argumenter til din leder

Når jeg har været afsted på en VPG:

  • skaber vi bedre læring i organisationen. Jeg har fået redskaberne til at formidle, så kollegaerne forstår, hvad jeg siger, og vi får mindre bøvl, fordi jeg ved, hvordan jeg skal formidle det rigtige budskab til den rigtige målgruppe på det rigtige tidspunkt.
  • Er jeg mere motiveret for at påtage mig nye formidlings- og undervisningsopgaver. Det betyder, at du slipper, eller at vi ikke behøver at hyre eksterne ind.
  • Er jeg blevet en mere selvsikker formidler, der bruger langt mindre mental energi og arbejdstid på at forberede min formidling. Det betyder, at der er plads til andre opgaver i mit hoved og på mit bord.

Læs mere om VPG'en

VPG - Voksenpædagogisk Grunduddannelse – Formidling, didaktik og undervisningsteknik

Kompetencer, roller, rammer og relationer i en hverdag med formidling og undervisning

Se detaljer
Gem som favorit
Dato
  • Marts - juni 2022
  • Marts - maj 2022
Lokation Aarhus, Herlev

Kontakt

Har du spørgsmål til uddannelsen, er du altid velkommen til at kontakte os.