Målgruppe

Akademikere i kommunen.

Kursusdatoer
 • HUSET Middelfart, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart
  Akademiker i kommunen - Modul 1: Rollen, rammerne og reglerne
  16.09.2020 kl. 09:00 - 17.09.2020 kl. 16:00
Datoer
HUSET Middelfart, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart
Akademiker i kommunen - Modul 1: Rollen, rammerne og reglerne
16.09.2020 kl. 09:00 - 17.09.2020 kl. 16:00
Pris: 8.700 kr.
Prisen er. ekskl. moms og dækker undervisning, materialer, overnatning og forplejning. Faktura sendes ud 3-4 uger før kursusstart. Optagelse på aktiviteten sker i den rækkefølge, vi modtager tilmeldingerne, men kan stadig ske efter fristens udløb, hvis der er plads. Tilmeldingen er bindende, efter tilmeldingsfristens udløb.
Tilmeldingsfrist17.08.2020. Du kan stadig tilmelde dig efter fristen, hvis der er plads.
Forløb tilpasset arbejdspladsen
Gem som favorit

Akademiker i kommunen - Modul 1: Rollen, rammerne og reglerne

Få omsat din nye viden til handlinger i den kommunale praksis

Dette er første modul på kompetenceudviklingsforløbet Akademiker i en kommune. Forløbet består af to moduler, der kan tages samlet eller hver for sig. Ved samtidig tilmelding til begge moduler, får I en rabat på 1.500 kr.

Udbytte Modul 1 – rollen, rammerne og reglerne

 • Du får en grundig indsigt i, forståelse for og færdigheder i at begå dig i de organisatoriske rammer for kommunen, herunder udvalgsstrukturen, MED-udvalgssystemet, processer, drift og budgetprocessen, også på tværs af forvaltninger.
 • Du får viden om politisk betjening, herunder krav til sagsfremstillinger og tværorganisatorisk opgaveløsning med udgangspunkt i politiske beslutninger.
 • Du får nødvendig viden om grundlæggende forvaltningsretlige principper og offentlighedsloven, herunder færdigheder i at arbejde med journaliseringspligten, reglerne for aktindsigt og notatpligt.
 • Du kommer hjem med konkrete værktøjer til, hvordan du er selvledende, kan planlægge dine arbejdsopgaver og prioritere din tid, så du er en effektiv og dygtig medarbejder.
 • Du møder AC’ere fra andre kommuner og får mulighed for at sparre om konkrete problemstillinger og udvide dit personlige og professionelle netværk, som du kan trække på fremover.

Program

Se programmet for forløbet nedenfor
Dag 1
 • 09:30
  Kaffe, te og brød
 • 10:00
  Velkomst og rammesætning
 • Den kommunale organisering, politik og drift

  Vi genopfrisker, hvordan den kommunale sektor og det politiske system er opbygget, og hvilke lovmæssige bestemmelser og forvaltningsretlige principper, der gælder. Vi fokuserer i særlig grad på de organisatoriske rammer for kommunen, herunder udvalgsstrukturen, MED-udvalgssystemet, processer, drift og budgetprocessen - også på tværs af forvaltninger.

  Vi ser også på, hvordan der stilles høje krav til de akademiske embedsmænd, sekretariatsmedarbejdere og faglige medarbejdere i deres arbejde med at understøtte politikerne i deres arbejde. God politisk betjening kan nemlig kun lade sig gøre, hvis du som akademiker har politisk tæft og forstår den politiske beslutningsproces, politikernes arbejdsvilkår og din egen rolle i spændingsfeltet mellem politik og administration.

  Du møder Centerchef for Borger, Økonomi og IT - Kenneth Andersen, Ishøj Kommune. Kenneth har været kommunal leder igennem mange år og har mange års erfaring med guldgruber og faldgruber i den kommunale organisering.

  Du møder også Anne Marie Søland, chefkonsulent i COK - Center for Offentlig Kompetenceudvikling. Anne Marie har mange års erfaring som chef og sekretariatschef i Københavns Kommunes Center for kriminalitetstruede unge

 • Frokost
 • Den kommunale organisering, politik og drift - fortsat
 • Selvledelse, selvorganisering – ind i rollen som AC’er
  Hvordan planlægger man som AC’er det daglige arbejde, når man i høj grad er en selvledende medarbejder? Du bliver præsenteret for selvledelse og selvorganisering som begreber og får også konkrete værktøjer til at arbejde mere effektivt - ind i rollen som AC’er i kommunen.

  Du møder Poul Pabian, som kommer med en baggrund fra mangeårig topledelse i SKAT. Derudover underviser Poul offentlige medarbejdere i organisation og psykologi samt fungerer som mentor for ledere i det offentlige og private erhvervsliv.
 • 17:30
  Egen tid
 • 18:30
  Middag
 • 20:00
  Camp fire: Samtale med kommunalpolitiker
Dag 2
 • 07:30
  Morgenbuffét
 • 09:00
  Tilbageblik og rammesætning af dag 2
 • 09:30
  Forvaltningsloven, Offentlighedsloven mm.
  Vi sætter spot på grundlæggende forvaltningsretlige forhold, grundlæggende datasikkerhed og konkrete principper med særligt fokus på notatpligt, journalisering og behandling af personfølsomme data. Du bliver sat i stand til at tage ansvaret for journaliseringen og bliver skarp på, hvordan kommunen skal behandle fx personfølsomme oplysninger.

  Du møder underviser og Borgerrådgiver Pernille Bischoff, Albertslund Kommune. Pernille er uddannet jurist med mangeårig erfaring inden for relevante lovområder i kommunerne.
 • Frokost
 • 13:30
  Klap kæphesten - Dilemmaspil om AC'erens rolle og opgaver i kommunen
  Der er mange interesser og hensyn på spil, når man skal navigere i den kommunale hverdag. ‘Klap kæphesten’ hjælper dig som akademiker til at gennemgå konkrete situationer fra din hverdag inden for en klar og struktureret samtale, hvor alle hensyn bliver bragt i spil og hvor beslutningstagernes forskellige ideer kan testes og udvikles i et samarbejde mellem borgmester og direktion - og dig som sekretariatsbetjener.
 • 15:15
  Opsamling, afslutning og evaluering
 • 15:30
  Tak for denne gang

Vil du vide mere?

Spørg en COK'er